сряда, 22 август 2012 г.

Проблеми в общуването на възрастните хора.

Да си човек - не е лесно!
                                  Тодор Миков






Проблеми в общуването на възрастните хора.

Понякога съм се замислял защо винаги имаме проблеми в общуването и защо тези проблеми никога не свършват? Защо винаги ни съпътстват през целият ни живот и защо се редуват едно след друго - като че ли нямат край и имам чувството че те са необятни като Вселената. Винаги съм се замислял какви са причините за тяхното възникване, има ли някаква "рецепта" за тяхното разрешаване, имат ли логика за тяхното преодоляване или иначе казано - как да съжителстваме с тези проблеми в общуването ни с обществото в семейството и в работата така че да се чувстваме навсякъде комфортно и доволни от себе си? Каква е анатомията на тези проблеми в общуването ни и как да ги преодолеем? Предполагам, че тяхното разрешаване се крие в проблемите с комуникацията между хората - особено при възрастните хора и че в основната си част тези проблеми са част от НЕРАЗБИРАТЕЛСТВОТО - като основна пречка в тяхното преодоляване!  В зависимост от неразбирателството може да се изгради трайна връзка - това е комплекс от взаимно доверие, взаимна любов, взаимна всеотдайност, честност и прозрачност в нашите взаимни отношенията. Кой са "тухлите" за изграждането на трайна връзка. Може би са:
1.Честността - ако тя липсва пречката е голяма - имам в предвид че тук не става дума за това как да се преиначи истината, а как да се скрие.Хората трябва да са искрени по между си, защото в това е смисълът на трайната връзка. В противен случай единият от двамата ще остане излъган. За това честността е от голямо значение.
2.Фалшивата самоличност - естествено този проблем се разбира от само себе си, защото всяка една лъжлива история, която може да измисли човек за себе си, рано или късно ще бъде разбулена. Така че по-добре е човек изобщо да не се захваща с такава дейност, ако иска да намери истинската си половинка в живота. В противен случай всичко е обречено на провал.
3.Нереалните очаквания - тоест човек трябва да си даде ясен отговор на въпроса „Какво очакваме един от друг“. Ако не изясним това, споровете и разочарованията ще станат ежедневие и ще се чувстваме непрекъснато травматизирани.
4.Недоразуменията - в основата на повечето проблеми в общуването са недоразуменията. Единия човек казва нещо, което се разбира погрешно от другия. Първия решава, че е правилно разбран и проблемите започват. Ако трябва да спорим за нещо, трябва да се постараем да обясняваме ясно възгледите си и да изглаждаме неяснотите. Така ще стигнем много по-лесно до решение на проблема, а с времето ще свикнем с особеностите на изразяване на човека срещу вас. В противен случай няма да стигнем до никъде.
5.Спомените - повечето хора приемат мотото „Нека миналото да ме води“. Да се основаваш на опита, натрупан в миналото, е прекрасно, стига да не забравяме, че човекът срещу нас е нова личност и не го сравняваме с бившите си гаджета и стари приятели, дори да имат някои общи черти. Едно от основните правила е да си тактичен и толерантен с човека до теб. И второто основно правила е - Не прави това което не би желал да ти го направят!
6.Високомерието - в интерес на истината самочувствието е прекрасно качество на човека, но когато това самочувствие се превърне във високомерие, става опасно. Ако смятаме, че превъзхождаме партньора си - по-добре е да се разделим с него и то преди да сме го наранили. А и защо по дяволите ще ми е човек, когото не уважавам? Все пак ако аз уважавам себе си - няма да се държа високомерно с човека до мен, защото съм изградил трайна връзка с него и още по-вече ако е мой верен спътник / спътница в живота ще го обичам до края на дните си. Все пак да си човек - не е лесно!



                                                              Тодор Миков     



                                                                                                                                    

Няма коментари:

Публикуване на коментар